Tips & Råd

Vill du ha ett blankt, gnistrande golv? Eller mjuk varmt? Måste golvet tåla ett stort slitage? Måste golvet vara lättskött? Måste renoveringen klaras på kort tid? Vilka krav du än har så går det mesta att klara av. Det vanligaste sättet att ytbehandla slipade trägolv är att lacka eller olja. Låt gärna din golvslipare råda.

Lackat golv

På 40-talet kom golvlacken, bland annat för att underlätta skötseln och för att få ett blankt golv. Idag används nästan enbart vattenbaserade lacker. De håller bra mot slitage och är dessutom avsevärt bättre ur miljösynpunkt för både slipare och boende.Lacker finns både som högblanka och som matta. Den matta lacken lyfter bättre fram ådringen i träet, medan den högblanka ger en lyster åt rummet. Håller du bara den lackade ytan ren, kommer det lackade golvet att glädja sin ägare i många år.

 Hur går det till?

Vanliga träslag lackas tre gånger. God ventilation och rumstemperatur är viktigt. Du bör vänta med att möblera rummet ett dygn, matta bör man vänta med i en vecka.

Underhåll Ett lackat golv kräver minimalt med underhåll. Regelbunden dammsugning och vid behov torka med väl urvriden trasa är allt som behövs.

Fläckborttagning

Fläck av: Tas bort med:
Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, exkrementer, kräkningar, urin Neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel utan ammoniak utspätt i ljummet vatten.
Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, svårare fläckar av choklad och fett Tvättnafta, lacknafta.
Färgkritor, läppstift, tusch T-sprit 50%.
Stearin, tuggummi Kylspraya eller lägg en plastpåse med isbitar på fläcken. Skrapa sedan försiktigt.
Blod Kallt vatten.

Renovering

De flesta trägolv kan renoveras upprepade gånger så länge som det finns en tillräckligt tjock slityta. I regel slipas hela golvet till rent trä för att omlackeras. På så sätt erhålls samma nyans och glans på golvet. För ett bra resultat förutsätts att golvets underlag är stabilt och att slitskiktets stavar sitter väl förankrat i underlaget. Begränsade skador kan punktlagas, men kan ge en synlig övergång mellan det gamla golvet och lagningen. Slitskador som smårepor kan slipas med fint sandpapper och överlackeras. Vid enstaka djupa repor/intryck kan en slitytestav eller lamellbräda bytas ut. Om trägolvet behandlats med vax eller polish måste golvet slipas till trärent före omlackeringen.

Oljat golv

Ett oljat golv får en djup infärgning och en mjuk vänlig yta där oljan väl framhäver golvets ådring. Med olika pigment i oljan kan golvets naturliga färgton ändras.

Hårdvaxoljat golv

Samma som ett oljat golv,men vaxet i träporerna gör att underhållsbehandlingarna blir färre,samt med längre intervaller.

Efterbehandling av oljade golv

Ett oljebehandlat golv skall med jämna mellanrum underhållas. Efter ordentlig rengöring kompletteras grundoljebehandlingen med en underhållsolja som rengör och tillför nytt skydd till golvet. De första underhållen är mycket viktiga för att snabbt uppnå ett fullgott skydd till golvet.

Comments are closed.